Friday, December 23, 2011

manusia?sentiasa aneh


Anehkan...
Kita tahu kita ada banyak dosa..
tapi kita tidak rasa berdosa..
sebab itulah kita kurang beristighfar..

Enehkan..
Kita tahu kita akan mati..
tapi kita sentiasa merasakan kita lambat lagi nak mati..
sebab itulah kita masih lagi bertangguh untuk bertaubat..

Anehkan..
Kita tahu dunia ini sementara..
tapi kita sentiasa merasakan dunia ini segalanya
sebab itulah kita lupa mengumpul bekal untuk akhirat..

Anehkan..
Kita mengaku menjadi hambaNya..
tapi kita tidak menuruti perintahNya
sebab itulah kita sombong dan menolak hukumNya..

Anehkan..
Kita kita juga mengaku sebagai umat Muhammad SAW..
tapi kita tidak mengamal sunnahnya..
kita harap syafaat Baginda..
tapi kita kurang berselawat keatas Rasul Junjungan kita..

Anehkan..
Kita mengharapkan syurga Allah..
tapi amal perbuatan kita lebih menuju ke neraka..
Nauzubillah..



sama-samalah kita memperbaiki kekurangan yang ada..
izza pun hanya manusia biasa yang tidak mempunyai kesempurnaan

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

SPAM LINK!!

salam,

sebenarnya izza pun tak tahu apa sebenarnya SPAM LINK tu..tapi baru2 ni izza ada join sebuah group kat facebook description group tu ada menerangkan apa itu SPAM LINK.. jadi untuk panduan semua izza kongsikan lah..
jom baca..|
               \/
SPAM LINK bermaksud anda meletakkan link berwarna biru. Apa yang menyebabkan kita tidak boleh SPAM LINK. Jika kita letak link berwarna biru, google akan detect link kita. Jadi jika kita banyak kali letak link berwarna biru google akan detect yang itu adalah SPAM LINK sebab itulah berlakunya kita tidak boleh post lagi dekat sesuatu group dan yang paling menakutkan, blog kita akan didelete tanpa diberitahu terlebih dahulu dari pihak BLOGSPOT. Terima kasih :)

Jadi kalau kita nak letak link letak lah tanpa kaler biru. Sebagai contoh izzaniapeace.blogspot.com/( Tidak berkaler biru )www.google.com.my/ ( Ade kaler biru ). Makanya jika nak letak buang lah WWW atau HTTP:// 



hah sebab itu jangan lah hairan ya kalau kat mana-mana kat facebook izza tak letak link blog izza warna biru..
^__^ 


p/s group tu nama diari sahabat blogger


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Thursday, December 22, 2011

tahniah abg2 n kakak2 PMR!!!

wah saya pun ikut teruja bila tengok kat tv ramai yang dapat full A dalam PMR ..x kira lah 7,8,9...rasa macam bersemangat pulak tengok dorang thu..walaupun saya akan hadapi ni semua tahun2013 nanti..heheh
tambah menakjubkan lagi pelajar OKU pun dapat 9A tau...hermm best sangat tengok ...
kalau dorang boleh kenapa kita tidak kan...

kat sekolah izza pun kalau tidak silap ada 10 orang dapat full A..ermm brtmbh seronok bila ada yang dapat full 9A..hee..saya tumpang gembira sebab saya pun masuk kelas yang ambil bahasa arab tau.. 

buat yang tidak dapat full A thu asal dapat A syukur sangat dah tu..bg yang tidak dapat...tingkatkan usaha SPM nanti boleh tebus balik..ingat dimana ada kemahuan di situ ada jalan tapi haruslah lakukan dengan sungguh2 ya..

walau apapun izza tetap doakan yang terbaik buat kakak2 dan abang2 semua k..izinkan izza untuk tumpang kegembiraan ya..


gambar ni izza ambil dari google...





ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Wednesday, December 21, 2011

bila al-quran berbicara

 
al-quran adalah kitab yang paling suci
Waktu engkau masih kanak-kanak.............
kau laksana kawan sejatiku
Dengan wudu', Aku kau sentuh dalam keadaan suci, Aku kau pegang,kau junjung dan kau pelajari
Aku engkau baca dengan suara lirih atau pun keras setiap hari Setelah selesai engkau menciumku mesra
 
Sekarang engkau telah dewasa..............
Nampaknya kau sudah tak berminat lagi padaku...
Apakah Aku bahan bacaan usang yang tinggal sejarah...?
Menurutmu, mungkin aku bahan bacaan yang tidak menambah pengetahuanmu
Atau, menurutmu aku hanya untuk anak kecil yang belajar mengaji.......
Sekarang, Aku tersimpan rapi sekali;sehingga engkau lupa di mana Aku tersimpan
Aku sudah engkau anggap hanya sebagai pengisi stormu.
Kadang kala Aku dijadikan mas kahwin agar engkau dianggap bertaqwa
Atau Aku kau buat penangkal untuk menakuti iblis dan syaitan
Kini Aku lebih banyak tersingkir, dibiarkan dalam kesendirian , kesepian.
Di dalam almari, di dalam laci, aku engkau pendamkan.
Dulu...pagi-pagi...surah-surah yang ada padaku engkau baca beberapa halaman.
Di waktupetang, Aku kau baca beramai-ramai bersama temanmu 
di surau.....
 
Sekarang...seawal pagi sambil minum kopi...engkau baca surat khabar dahulu
Waktu lapang engkau membaca buku karangan manusia
Sedangkan Aku yang berisi ayat-ayat yang datang dari Allah Azzawajalla,
Engkau abaikan dan engkau lupakan...
Waktu berangkat kerja pun kadang kala engkau lupa baca pembuka surah-surahku(Bismillah).
Di dalam perjalanan engkau lebih asyik menikmati musik duniawi
Tidak ada kaset yang berisi ayat Allah yang terdapat di dalam keretamu
Sepanjang perjalanan,radiomu selalu tertuju ke stesyen radio kesukaanmu
Mengasyikkan! .
 
Di meja kerjamu tidak ada Aku untuk kau baca sebelum kau mulai kerja
Di Komputermu pun kau putar muzik kegemaranmu
Jarang sekali engkau putar ayat-ayatku.........
E-mail temanmu yang ada ayat-ayatku pun kau abaikan
Engkau terlalu sibuk dengan urusan dunia mu
Benarlah dugaanku bahawa engkau kini sudah benar-benar hampir melupaiku
 
Bila malam tiba engkau tahan bersekang mata berjam-jam di depan TV. Menonton siaran telivisyen
Di depan komputer berjam-jam engkau duduk
Hanya sekadar membaca berita murahan dan gambar sampah
Waktupun cepat berlalu.........
Aku semakin kusam dalam laci-laci mu
Mengumpul debu atau mungkin dimakan hama
 
Seingatku, hanya awal Ramadhan engkau membacaku kembali
Itupun hanya beberapa lembar dariku.
Dengan suara dan lafaz yang tidak semerdu dulu
Engkaupun kini terangkak-rangkak ketika membacaku
Atau waktu kematian saudara atau taulan mu!
Bila engkau di kubur sendirian menunggu sampai kiamat tiba
Engkau akan diperiksa oleh para malaikat suruhanNya
 
Apakah TV, radio ,hiburan atau komputer dapat menolong kamu?
Yang pasti ayat-ayat Allah s.w.t yang ada padaku menolong mu
Itu janji Tuhanmu, Allah s.w.t
 
Sekarang engkau begitu leka membuang waktumu...
Setiap saat berlalu...
Dan akhirnya.....kubur yang setia menunggumu...........
Engkau pasti kembali, kembali kepada Tuhanmu

Jika Aku engkau baca selalu dan engkau hayati...
Di kuburmu nanti....
Aku akan datang sebagai pemuda gagah dan tampan.
Yang akan membantu engkau membela diri
Dalam perjalanan ke alam akhirat.
Dan Akulah "Al-Qur'an",kitab sucimu
Yang senantiasa setia menemani dan melindungimu

.
Peganglah Aku kembali.... bacalah aku kembali setiap hari.
Kerana ayat-ayat yang ada padaku adalah ayat-ayat suci.
Yang berasal dari Allah Azzawajalla !
Tuhan Yang Maha Pengasih dan Maha Pemurah
Yang disampaikan oleh Jibril melalui Rasulmu
Keluarkanlah segera Aku dari almari, lacimu.......
Letakkan aku selalu di depan meja kerjamu.
Agar engkau senantiasa mengingati Tuhanmu.
Sentuhilah Aku kembali...


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Thursday, December 15, 2011

Soalan Paling Susah

Soalan Paling Susah ->http://arshad-terunadara.blogspot.com/2011/09/soalan-paling-susah.html

izza hanya nak berkongsi ilmu yang diperolehi..

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Wednesday, December 14, 2011

bercinta bukanlah memiliki.....



*** MENYINTAI TIDAK BERMAKNA MEMILIKI ***
Janganlah kau angkuh melaungkan...
aku sedang dilamun cinta... 
oh manisnya...
Si dia kepunyaanmu...
Atau kau kepunyaan si dia ...
Kerana hakikatnya...
Kita tidak pernah memiliki sesiapa...
Walau sekeping hati seorang insan...

Tidakkah kau sedar...
Hukum alam menyatakan...
Menyintai tidak semestinya memiliki?...



Manusia pandai berpura...
Berlakon di pentas dunia...
Dan bertopeng menutup rahsia.. 

luaran tidak semestinya dalamannya juga.. 
Tetapi hati...
Tidak pernah berdusta pada empunya...
Tentang perasaan yang bergolak di dalamnya...

Tidakkah kau sedar...

Mungkin si dia melafazkan...
Ungkapan cinta padamu...
Tetapi hati dan perasaannya...
Tidak pernah berniat begitu...
Dia hanya berselindung...
Di sebalik sejuta alasan...

Dan kau...
Begitu jujur dan setia menyintainya..
Sehingga terlupa..

Hukum alam menyatakan..
Menyintai tidak bermakna memiliki..



Mengertilah...
Kita sebenarnya kepunyaan..
Yang Maha Esa...
Tiada sesiapa berhak memiliki diri kita...
Kecuali Dia... 

yang mengizinkan..kerana itulh yg terbaik...
Dia mengasihi hambaNya...
Dia memiliki hambaNya...
Dan ke pangkuan Dia kita akan dikembali...... 

cintailah si-dia keranaNYA..

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Friday, December 9, 2011

40 Nasihat Saiyidina Ali Ibn Abi Talib

Berikut adalah 40 nasihat Saiyidina Ali Ibn Abi Talib sebagaimana
yang terdapat di dalam kitab Nahjul Balagh oleh Saiyidina Ali Ibn
Abi Talib dan kitab Al Bayan Wattabyeen oleh Al Imam Abu Othman
Amru Ibn Bahr Al Jaahidh r.a. 




1. Pendapat seorang tua adalah lebih baik daripada tenaga seorang
muda.

2. Menyokong kesalahan adalah menindas kebenaran.

3. Kebesaran seseorang itu bergantung dengan qalbunya yang mana
adalah hanya sekeping daging.

4. Mereka yang bersifat pertengahan dalam semua hal tidak akan
menjadi miskin.

5. Jagailah ibubapamu, nescaya anak anakmu akan menjagai kamu.

6. Bakhil terhadap apa yang ditangan adalah tidak mempunyai
kepercayaan terhadap Allah s.w.t.

7. Kekayaan seorang bakhil akan turun kepada ahli warisnya atau ke
angin. Tidak ada yang lebih terpencil daripada seseorang bakhil.

8. Seorang arif adalah lebih baik daripada arif. Seorang jahat
adalah lebih baik dari kejahatan.

9. Ilmu adalah lebih baik daripada kekayaan kerana kekayaan harus
dijagai, sedangkan ilmu menjaga kamu.

10. Jagalah harta bendamu dengan mengeluarkan zakat dan angkatkan
kesusahanmu dengan mendirikan solat.

11. Sifat menahan kemarahan adalah lebih mulia daripada membalas
dendam.

12. Mengajar adalah belajar.

13. Berkhairatlah mengikut kemampuanmu dan janganlah menjadikan
keluargamu hina dalam kemiskinan.

14. Insan terbahagi kepada 3 : mereka yang mengenal Allah, mereka
yang mencari kebenaran dan mereka yang tidak berpengetahuan dan
tidak mencari kebenaran.
Golongan terakhir inilah yang paling rendah dan tidak baik sekali
dan mereka akan ikut sebarang ketua dengan buta seperti kambing.

15. Insan tidak akan melihat kesalahan seorang yang bersifat
tawadhu' dan lemah.

16. Janganlah kamu takut kepada sesiapa melainkan dosamu terhadap
Allah.

17. Mereka yang mencari kesilapan dirinya sendiri adalah selamat
daripada mencari kesilapan orang lain.

18. Harga diri seseorang itu adalah berdasarkan apa yang ia lakukan
untuk memperbaiki dirinya.

19. Manusia sebenarnya sedang tidur tetapi akan bangun apabila ia
mati. 

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Sunday, December 4, 2011

angry bird haram?

hermm sekarang ni banyak sangat perkara-perkara yang tak elok dilakukan kepada islam...
tetapi yang saya bingung ni adakah angry bird juga termasuk??..
cuba dengar betul-betul angry bird biru yang boleh pecah tiga thu cakap alhamdulillah masa nak pecah tiga...
orang kata itu menghina...tapi pada saya taklah sebab apa salahnya kan burung tu kata macam thu...
tapi yang saya bingung ni..*kepada peminat game ni* perasan tak ada bangunan yang ada tanda salib kat atas dia kan..ermm salah ke thu..?
pada pendapat saya lah..tak kot..sebab bangunan tu kan kita robohkan bukannya jadi latar belakang game thu..

ermm anyway still x de penjelasan terperinci....BINGUNG!!
pastu kenapa sasarannya ermm *khinzir....kenapa x ayam ke...itik ker...

                                                                        ??????herm????

jemput tengok komen dekat bawah ya..


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Wednesday, September 28, 2011

siapakah kita sebenarnya

KITA SEBENARNYA.. lebih gembira menyambut 1hb. Januari daripada 1 Muharram.
KITA SEBENARNYA.. lebih tahu apa itu 14 Februari daripada 12 Rabiulawal.
KITA SEBENARNYA.. lebih membesarkan hari Sabtu dan Ahad daripada hari Jumaat.
KITA SEBENARNYA.. lebih khusyuk mendengar lagu daripada mendengar azan.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka lepak, tidur, tengok tv daripada sembahyang.
KITA SEBENARNYA.. lebih tahu nama artis-artis kita daripada nama-nama pujaan.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka menyebut helo atau hai daripada Assalamualaikum.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka menyanyi daripada berwirid atau bertasbih.
KITA SEBENARNYA.. kita sebenarnya lebih suka memuji manusia daripada Tuhan kita sendiri.
KITA SEBENARNYA.. kita sebenarnya lebih suka membaca majalah daripada buku-buku agama dan al-quran.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka pergi ke konsert daripada ceramah agama.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka memaki,mengumpat orang daripada mendoakan dan menasihati mereka.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka mencarut daripada menyebut MasyaAllah.
KITA SEBENARNYA.. lebih suka kemungkaran daripada berbuat kebaikan.
KITA SEBENARNYA.. lebih bangga dengan kejahilan kita daripada bersyukur dengan keimanan kita.
KITA SEBENARNYA.. lebih cintakan urusan dunia daripada urusan akhirat. tapi, bila ada orang tanya arah tujuan kita, kita lebih suka menjawab..
KITA SEBENARNYA.. lebih suka menuju ke syurga daripada neraka..

Tapi layakkah kita dengan syurga milik Allah s.w.t?

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Monday, September 19, 2011

percaya atau tidak

percaya atau tidak.....

kalau ingin mengambil contoh sahabt terbaik & sejati..lihatlah pada sahabat-sahabat nabi muhammad

kalau tidak percaya perkahwinan tanpa perlu bercinta itu kekal....lihatlah pada isteri-isteri nabi muhammad

kalau rasa anda masih kanak-kanak dan tidak perlu solat kerana tiidak wajib lagi....lihatlah pada cucu nabi muhammad hassan dan hussin

jika tidak yakin bagaimana seorang pemimpin memimpin......ambillah contoh daripada nabi muhammad

mencari contoh budi pekerti seorang insan yang baik....lihat sahaja daripada sunnah-sunnah nabi muhammad

jika tidak kuat keyakinan tentang erti kecintaan yang sebenar...lihatlah pada perjuangan pada mujahidin islam      

kalau mahu merasa betapa pentingnya erti kebebasan ...lihatlah pada kesengsaraan para pejuang islam...

kalau merasa ALLAH itu tidak adil....lihatlah para pencinta islam yang kini dijanjikan kemanisan islam.... 

 kalau anda tidak percaya anda boleh melaksanakan salah satu daripada semua ini....berdoa lah kepada ALLAH dan dekatkan diri kepadanya...

insyaallah jom sama-sama kita renung dan amalkan...




ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Wednesday, August 24, 2011

iktibar

sesuatu yang kita ingini tidak selalunya berada pada genggaman kita...kerana ada masanya ia berada jauh dari diri kita...
kita selalunya tersenyum jika kita mendapat apa yang kita mahu...setelah puas memohon kepada yang maha berkuasa...namun ketika kita memperolehi kegembiraan itu ingatkah kita akan yang maha esa...
jika mungkin hari ini hari terpahit buat kita...jadikan ia manis kerana kepahitan itu diberikan oleh allah untuk kita menilai hikmah dari hari itu..
jika berlaku sesuatu yang tidak diingini didalam hidup kita...jangan cepat jadikan ia memori terburuk dalam lembar kehidupan kita...sebaliknya ambillah iktibar dari situ..
jika hari ini sesuatu perkara yang besar telah berlaku keatas diri kita....ingatlah perkara itu terjadi atas kesilapan diri yang serba kekurangan ini...dan pada waktu itu allah sedang menguji hambanya..
ingatlah manusia tidak sempurna sepenuhnya....dan mempunyai banyak kekurangan....
dari kekurangan itulah kita belajar erti sebenar kita hidup di bumi allah ini...
ambillah iktibar dari perkara yang pernah berlaku dalam diri kita......


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Thursday, July 7, 2011

sayang awak






 
saya sayang awak..tapi....

bukan sebab suara lunak awak...seandainya suatu hari nanti ditakdirkan awak tidak dapat berkata-kata,saya tidak akan sayang awak lagi.. 


bukan sebab kulit awak yang putih dan bersih...seandainya suatu hari nanti ditakdirkan kulit awak berubah,sayang itu tiada lagi... 

bukan sebab awak handsome/cantik..seandainya suatu hari nanti ditakdirkan sesuatu berlaku hingga mengubah paras rupa awak..saya nak sayang apa lagi? 


bukan sebab senyuman manis awak...seandainya suatu hari nanti ditakdirkan awak tidak lagi dapat memberikan senyuman itu...diamana saya nak letak kasih sayang itu? 


namun, 

saya sayang awak sebab awak juga sayang allah...awak lakukan perintahnya,
khusyuk dalam membuat ibadah , menolong yang memerlukan , tidak membuat perkara yang terlarang dan lain lain..


sebab itu saya sayang sangat dekat awak.. awak letakkan allah dan pesuruhnya didalam hati awak.. awak berikan kasih sayang awak untuk allah...tidak sekali-kali awak serahkan kasih sayang awak untuk orang yang bukan muhrimmu..wahai saudara/saudari awaklah yang terbaik dimata semua...subhanallah 


(jangan nilai orang berdasarkan luaran,nilainya berdasarkan dalaman)


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Tuesday, July 5, 2011

BUAT ADAM YANG MENCARI CINTA HAWA


BUAT ADAM YG MENCARI CINTA HAWA:jangan dilihat pada purdah mahupun tudung semata-mata kerana hawa hari ini tidak lagi seperti dulu.lihatlah pada telapak tangannya.andai mudah telapak lembut itu hinggap pada kulit lelaki lain tanpa lapik,fikirlah semasaknya untuk menyuntingnya.sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yg boleh kita kahwini......jangan dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata.lihatlah pada sebujur bibirnya.andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya,fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya.khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami dan menabur buruk diri si suami.....jangan dilihat pada cantik wajahnya semata-mata.lihatlah pada sepasang indah mata miliknya.andai tidak redup menunduk pandangan.fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya.khuatir bila sudah bersuami matanya terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yg bukan bernama suami....

UNTUK HAWA,Andai mahu menerima cinta Adam..
jangan dilihat pada kereta mewahnya semata-mata.lihatlah pada aktiviti malamnya.andai liar hidupnya tika malam menjelma,fikirlah sebaiknya andai mahu menerima.kerana maksiat lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba.khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah...jangan dilihat pada pakaian berjenama semata-mata.lihatlah pada bahagian kakinya.andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah di padang bola, fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima.kerana aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri....jangan dilihat pada tampan paras semat-mata.lihatlah pada mulutnya ketika berbicara..andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah,fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya..khuatir apabila bersama kelak kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..... 
(sumber drpd I Love Allah SWT and Prophet Muhammad SAW...facebook)




ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Monday, July 4, 2011

muhasabah diri






"♥ ♥.. ALLAH didn't promise that life would be easy, but HE did promise to go with you. Every step of your life with him by your side. So whatever you do, put your trust in ALLAH.. ♥ ♥"

25 soalan untuk tanya diri…

Taktala hendak melelapkan mata di malam hari,tanyalah diri:
1. Pernahkah kita rasa indah dapat bersendiri di tempat yang sunyi kerana mengingati Allah dan menumpuhkan perhatian sepenuh kepada –Nya?

2. Pernah kah kita menghitung dosa-dosa lahir dan batin sambil menangis kerana istighfar kita terlalu sedikit dibandingkan dengan dosa kita yang menyebabkan kita nanti jadi bahan bakar di api neraka?

3. Selalu kah kita sentiasa ingat pada mati yang boleh mendatangi kita sebentar lagi kerana memang boleh Allah berbuat begitu,Cuma kalau tidak dimatikan itu kerana Allah mahu kita berusaha lagi untuk mencari jalan untuk mendekatkan diri lagi pada-Nya?

4. Pernah kah kita menghitung berapa banyak harta, duit, kereta dan sebagainya yang kita simpan lebih daripada keperluan kita?sedangkan perkara itu walaupun halal,tetap akan ditanya dan di hisab oleh Allah di akhirat kelak.

5. Pernah kita menungkan orang-orang yang kita kasari,umpati,tipu,fitnah,hinakan dan aniaya? Apakah kita telah minta maaf kepada mereka yang terlibat itu?

6. Ketika bersembahyang,apakah kita khyusuk,tawadhuk,rasa hina diri sepanjang ibadah sepanjang ibadah itu?atau hati kita waktu itu menerawang kemerata-rata tempat dengan membelakangkan Allah yang sedang disembah itu?

7. Kalau ada orang sakit,ditimpah kesusahan,menderita kemiskinan,adakah hati rasa belas kasihan untuk membantu atau tolong doakan agar dia akan selamat?

8. Apabila Allah merasakan sakit kepada kita atau kepada orang yang kita kasihi,dapatkah kita tenangkan hati kita dengan rasa sabar dan sedar bahawa sakit itu adalah kifarah dosa kita?

9. Ketika menerima takdir atau rezeki yang tidak sesuai dengan kehendak kita,dapatkah kita redha dan merasakan bahawa ia sebagai satu pemberian Allah yang patut kepada kita?

10. Diwaktu apa-apa yang kita inginkan dan cita-citakan tidak kita perolehi,dapatkah kita tenangkan perasaan kita dengan rasa insaf akan kelemahan dan kekurangan kita sebagai hamba Allah yang hina dina yang menggantungkan hidup mati dan rasa takut sepenuhnya kepada Allah?

11. Di waktu mendapat nikmat,terasakah dihati ianya pemberian Allah lalu timbul rasa terima kasih(syukur) pada Allah S.W.T dan rasa takut kalau-kalau ia tidak digunakan kerana Allah?

12. Kalau kita miskin dapatkah kita rasa bahagia dengan kemiskinan dan berlapang dada dan tidak mahu mengadu-ngadu dan meminta kepada manusia kecuali kepada Allah?

13. Kalau ada orang yang mencerca kita bolehkah kita merasa senang dan tenang lalu kita diamkan sahaja(tanpa sakit hati dan dendam)bahkan memaafkannya sambil mendoakan kebaikkan untuknya.

14. Kalau ada yang menipu,menganiaya dan mencuri harta kita,mampukah kita relakannya atas dasar kita mendapat pahala sabar kerana menanggung kerugian itu?

15. Diwaktu kita bersalah dengan seseorang,datangkah rasa takutkan kemurkaan Allah pada kita dan sanggupkah kita minta maaf sambil mengaku kesalahan kita?

16. Selepas kita melakukan usaha dan ikhtiar atas kerja-kerja kita adakah dapat kita lupakan usaha kita kerana menyerahkan pada Allah atau kita rasa besar dan terpaut dengan usaha kita itu sehingga kita rasa senang dan tenang dengan usaha kita?

17. Kalau orang lain dapat kesenangan dan kejayaan dapatkah kita rasa gembira dan turut bersyukur dan harapkan kekalnya nikmat itu bersamanya tanpa hasrat dengki dan sakit hati?

18. Setiap kali orang bersalah,kita rasa kasihan kita kepadanya,disamping ingin membetulkannya tanpa menghina dan mengumpatnya?

19. Kalau ada orang memuji kita,adakah kita rasa susah hati sebab itu boleh merosakkan amalan kita dan dapatkah kita bendung hati dari rasa bangga dan sombong,kemudian mengembalikan pujian kepada Allah yang patut menerima pujian dan yang mengurniakan kemuliaan itu?

20. Bolehkah kita menunjukkan rasa sayang dan ramah mesra dengan semua orang sekalipun orang bahawahan kita?

21. Selamatkah kita dari prasangka dan jahat sangka pada orang lain?

22. Kalau diturunkan pangkat dan jawatan atau kekayaan kita hilang,selamatkah hati kita dari rasa kecewa dan putus asa?

23. Sanggupkah kita bertolak ansur dengan orang lain diwaktu orang itu memerlukan apa juga kita perlukan?

24. Apakah kita sentiasa puas merasa cukup dengan apa yang kita tidak ada?

25. Apakah hati kita sentiasa bimbang dengan amalan yang kita lakukan dan sentiasa berusaha untuk memperbaikinya?

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

jenis zina














ADAPUN JENIS ZINA YANG DI LAKUKAN OLEH PANCAINDRA + HATI

ZINA HATI

Sabda Rasulullah…
“Zina mata dengan melihat, kedua telinga zinanya mendengar, lidah zinanya bercakap, tangan zinanya berpegangan, kaki zinanya melangkah dan hati zinanya dgn berhasrat, membayangi,dan berharap. Semua itu dibenarkan (direalisasi) oleh kemaluan.” (HR Bukhari).

ZINA MATA
Jika mata itu digunakan untuk melihat sesuatu yang diharamkan oleh Allah Ta’ala . Contohnya : Melihat aurat orang lain .

ZINA TELINGA
Jika telinga itu digunakan untuk mendengar sesuatu yang diharamkan oleh Allah contohnya : Mendengar lagu-lagu yang bertentangan dengan Islam . Mendengar umpatan dan carutan .

ZINA HIDUNG
Jika hidung itu digunakan untuk mencium sesuatu yang diharamkan oleh Allah. contohnya “ Sengaja mencium bau wangi daripada wanita yang tidak halal untuk kita .

ZINA MULUT
Jika mulut itu digunakan pada perkara yang tidak dibenarkan oleh Allah Ta’ala , contohnya : “ Menikmati makanan dan minuman yang dilarang/berkata-kata perkara yang tidak baik

ZINA TANGAN
Jika tangan digunakan untuk perbuatan maksiat ( menderhakai Allah Ta’ala ) .Contohnya : “ Tikam “ nombor ekor ataupun meraba .

ZINA KAKI
Jika digunakan untuk maksiat ( menderhakai Allah Ta’ala ) , contohnya : “ Melangkah masuk ke pusat-pusat maksiat dengan niat untuk berbuat maksiat “

♥ ♥ RENUNGAN BERSAMA SEMOGA BERMANFAAT SELAMAT BERAMAL WASSALAM ♥ ♥


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

kata-kata motivasi

*Mencari seorg teman bagaikan mncari benih pokok didalam semak berduri.....Bersedialah utk dilukai,jangan mngalah untuk terus mncari...Andai sush kau temui..Sayangilah dia sepenuh hati... 
  
*Sentiasa ON9 Dengan TUHAN..•.♥•Berusahalah Untuk OFF9 Dengan SYAITAN..•.♥•Bersungguh2 Untuk DOWNLOAD ilmu Pengetahuan..•.♥•UPLOAD Amal Kebajikan..•.♥•RESTART Diri Dengan Memohon Keampunan.•.♥•SHUTDOWN Hayat Mu Dengan KEIMANAN..  

*Belajarlah BERSYUKUR meski KEKURANGAN
Belajarlah IKHLAS meski TAK RELA
Belajarlah TAAT meski BERAT
Belajarlah MEMAHAMI meski TAK SEHATI
Belajarlah SETIA meski BANYAK GODAAN
Belajarlah MEMBERI meski TAK SEBERAPA
Belajarlah MENGASIHI meski kau DISAKITI
Belajarlah TENANG meski kau sedang GELISAH
Belajarlah PERCAYA meskipun SUSAH 
Yakni percaya bahwa Allah SWT sentiasa sanggup menolongmu  

*Kegagalan dalam kemuliaan lebih baik daripada kejayaan dalam kehinaan. Memberi sedikit dengan ikhlas pula lebih mulia dari memberi dengan banyak tapi diiringi dengan riak..   

*Apabila masalah itu besar, KECIKANLAH
Apabila masalah itu kecil, anggaplah TIDAK ADA masalah
Sekiranya tidak ada masalah, jangan CARI-CARI masalah 
ekiranya sudah terkena masalah, jangan pernah LARI dari masalah 
*A : weh kau tahu x boyfriend aku call 3x shari,love of my life (sambil bt muka)
B : oh really? lover aku call aku 5 kali sehari (muka bangga)
A : Bestnya,byk credit lover kau?
B : x lah ni connection wire-less
A : (muka x puas hati) hmm..pukul berapa dia call?
B : SUBUH,ZOHOR,ASAR,MAGHRIB and ISYA'. Nak romantik aku pulak call DIA pukul
2-3 pagi macam tu. Masa Dhuha pun ada. hah ni number dya 24434 ^_6










ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

bila seorang bayi dilahirkan



Malaikatmu.. …tersentuh hati…..(bacalah. …ambillah masa walaupun 1 minit)]

Suatu hari seorang bayi siap untuk dilahirkan ke dunia…

Dia bertanya kepada Tuhan : ‘ Para malaikat disini mengatakan bahawa besok Engkau akan mengirimkan saya kedunia,
tetapi bagaimana cara saya hidup disana; saya begitu kecil dan lemah ?’

Dan Tuhan menjawab: ‘Aku telah memilih satu malaikat untukmu. Ia akan menjaga dan mengasihimu .’

Bayi bertanya lagi: ‘Tetapi disini; didalam syurga ini, apa yang saya lakukan hanyalah bernyanyi, bermain dan tertawa…Inikan sudah cukup bagi saya untuk berbahagia.’

‘Malaikatmu akan bernyanyi dan tersenyum untukmu setiap hari. Dan kamu akan merasakan kehangatan cintanya dan menjadi lebih berbahagia’

‘Dan bagaimana bisa saya mengerti disaat orang-orang berbicara kepada saya jika saya tidak mengerti bahasa mereka ?’

‘Malaikatmu akan berbicara kepadamu dengan bahasa yang paling indah yang pernah kamu dengar; dan dengan penuh kesabaran dan perhatian. Dia akan mengajar kepadamu cara berbicara.’

‘Dan apa yang akan saya lakukan saat saya ingin berbicara kepadaMu ?’

‘Malaikatmu akan mengajarkan bagaimana cara kamu berdoa’

‘Saya mendengar bahawa di Bumi banyak orang jahat. Siapa yang akan melindungi saya ?

‘Malaikatmu akan melindungimu; walaupun hal tersebut mungkin akan mengancam jiwanya’

‘Tapi, saya pasti akan merasa sedih kerana tidak melihatMu lagi’

‘Malaikatmu akan menceritakan kepadamu tentang Aku, dan akan mengajarkan bagaimana agar kamu bisa kembali kepadaKu; walaupun sesungguhnya Aku akan sentiasa disisimu’

Disaat itu, Syurga begitu tenang dan heningnya sehingga suara dari Bumi dapat terdengar, dan sang bayi bertanya perlahan

‘Tuhan, jika saya harus pergi sekarang, bisakah Kamu memberitahuku nama malaikat tersebut ?’

‘Kamu akan memanggil malaikatmu itu: ‘ IBU ‘

Ingatlah sentiasa kasih sayang dan pengorbanan ibu. Berbakti, berdoa dan cintailah dia sepanjang masa….. Dialah sesatunya harta yang tiada galang gantinya dunia akhirat….

Dan untuk para ibu, ingatlah kisah ini dikala kamu hilang sabar dengan karenah anak-anak yang sedang membesar…sesungguh nya Syurga itu dibawah telapak kakimu…

Sucikanlah 4 hal dengan 4 perkara :
1) Wajahmu dengan linangan air mata keinsafan,
2) Lidahmu basah dengan berzikir kepada Penciptamu,
3) Hatimu takut dan gementar kepada kehebatan Rabbmu, dan dosa-dosa yang silam
4) Di sulami dengan taubat kepada Dzat yang Memiliki mu.’


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Sunday, July 3, 2011

MENGAPA KITA SIBUK BERMAIN HATI?

jgnlh kerana sifat kasihan, kita mudah menerima cinta seseorng,
tetapkanlah hatimu, jangan mudah hanyut dan terleka.....oleh tipu dya syaitan 


satu teguran buat diri sendiri..

Mengapa kita SIBUK bermain dengan hati dan perasaan cinta?

Hati dan Perasaan cinta merupakan satu fitrah insaniah tidak kira sesiapapun. Manusia perlukan cinta dan memerlukan kasih sayang. Perasaan untuk mencintai kepada lawan jantina memang tidak dinafikan , ia merupakan sesuatu yang perlu bagi setiap manusia.

tapi, mengapa kita terlalu sibuk memikirkannya?
setiap masa dan waktu kita fikirkannya,
sampaikan satu tahap kita akan terjebak dalam bercouple.

saya menasihatkan diri, lupakan cinta dan perasaan ingin mempunyai pasangan. jika anda masih belum mampu, jangan sekali bermain dengan perasaan. ia tidak akan membawa kemana-mana. perjalanan terbentang jauh.

Jodoh?
Masih tak yakin dengan janji Allah.
ingatlah sahabat kepada qada' dan qadar ALLAH..qada' bermaksud perkara yang akan berlaku dan qadar perkara yang dahulu sejak azali. qada' terbahagi kepada dua iaitu qada' muallaf iaitu yang akan berubah manakala qada' mubra adalah perkara yang telah ditetapkan sejak azali yang merangkumi jodoh, ajal, rezeki dan beberapa perkara lagi.

Lihatlah..
anda punyai misi untuk islam. mengapa lembik dan cair kepada perasaan dan cinta. ramai yang mengatakan "aku mahu berkahwin, bernikah" tetapi dimanakah persediaan kita? untuk menjadi isteri kepada seorang suami atau suami kepada seorang isteri?

ia bukanlah satu perkara yang main-main. kita ingat ia hanya perkara keseronokan? untuk merealisasikan mimpi indah? tidak. ia satu tanggungjawab yang akan ditanya oleh Allah SWT satu ketika nanti. adakah kita laksanakan tugas sebagai khalifah dengan sebaik-baiknya

Mari Menjadi Hamba kepada pencipta
Menjadi sebaik-baik hamba memerlukan pengorbanan bukan hanya kata-kata. Jika kita imbas kembali bagaimana sahabat-sahabat rasulullah yang sentiasa memperbaharui dan meningkatkan Iman mereka. Keyakinan mereka adalah di tahap yang tinggi. Mereka melihat syurga di hadapan mereka. Amal yang mereka lakukan adalah semaksimum yang mungkin.

Bukan seperti kita? Mengimpikan syurga tetapi kita hanya bermimpi tanpa pertingkatkan amal. Sedarlah! Hidup ini satu perjuangan. Jadi, berusahalah Untuk Menyihatkan IMAN!

Penutup : Jangan terlalu fikirkan cinta
Cinta dan perasaan satu keperluan. tetapi kita mesti pandai menguruskannya. Bercintalah tetapi melalui jalan-jalan yang Islam telah tunjukkan. Buat persediaan. dan lakukan ta'aruf dan seterusnya. Islam itu dipenuhi cinta dan kasih sayang. tapi banyak cinta dan kasih sayang yang menyimpang dari islam kerana kita tidak menghayati Islam sepenuhnya. Jom sama-sama kita mencari cinta dan RedhaNYA.

Lihatlah cinta yang sebenar ini!
Dari Abu Hurairah r.a katanya, Rasulullah s.a.w bersabda: "Sesungguhnya ALLAH TA'ALA berfirman pada Hari Kiamat kelak; mana orang-orang yang saling mencintai kerana keagunganKU? Hari ini KUnaungi mereka, di mana tidak ada naungan yang lain selain naunganKU.."
Wallahualam..

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Sunday, June 26, 2011

tips untuk cemerlang


   

tips untuk pelajar sekolah..(untuk peperiksaan dll)


1)jika mahu berjaya, keluar daripada zon selesa..kenal pasti perkara-perkara yang anda selalu lakukan yang membazir masa..contohnya,terlalu banyak melayari internet(yg x brfaedah),menonton televisyen, dan sebagainya.untuk berjaya kita harus korbankan ini semua.mungkin agak susah sebab ini semua telah menjadi sebahagian daripada rutin wajib kita setiap hari.tapi cubalah untuk kurangkan sedikit demi sedikit 

2)kurangkan EGO dan malu..mungkin ada antara rakan-rakan di sekolah yang akan memanggil kita nerd atau sebagainya apabila kita banyak menghabiskan masa yang terluang di dalam kelas dengan membaca buku/mengulang kaji pelajaran..biarkan mereka.jika mereka terus-terusan mengejek anda mungkin disebabkan mereka cemburu melihat anda yang sedang tekun belajar,tetapi disebabkan EGO mereka yang terlalu tinggi mereka tidak mahu mengikut jejak langkah anda ... 

3)jika anda dalam keadaan tertekan,beri santapan kepada minda anda yang mungkin telah penat memerah segala ilmu sepanjang hari..santapan minda disini bermaksud lakukan sesuatu yang berfaedah ketika sedang tertekan..jangan buang masa dengan bermain GAME(yg x berfaedah)..  

4)hormati ibu bapa,guru-guru dan orang lain..hah!! yang ini mungkin penting..sebab jika kita hormati mereka disinilah kita akan mendapat keberkatan..ini penting tau..kalau tidak percaya cubalah jangan hormati mereka..adakah hidup kita akan jadi CEMERLANG??it up to you.. 

5)banyakkan berdoa dan bertawakal..ermm jaga solat tau..itu penting jangan tinggal kan..kalau tengah2 belajar tu dah tau masuk waktu solat, solat lah dulu..lepas solat,selesai berdoa, sambung belajar balik..mesti tenang mindakan?? trylah..  

6) bersungguh-sungguh tetapkan azam dalam hati tu..jangan hangat-hangat tahi ayam jer..contohnya hari ini kita terima keputusan peperiksaan dan banyak subjek gagal..terus kita berazam untuk belajar..tapi untuk hari ni ja kita belajar bersungguh-sungguh besok ?? hermm mesti ramai yang macam ni kan..izza pun kadang-kadang macam ni juga..hehehe

(insyaallah kita sma2 cba semua ini ya..kalau kita bersungguh-sungguh mesti dapat punya) 
pegang kata-kata ni ya..kalau kita selalu berputus asa,fikirkan apa lah kita akan jadi di masa depan??..hermm renung-renungkan..^_^ 
jom!! hehehe








ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Monday, June 13, 2011

just copy and post

aku ingin berubah 








Ya ALLAH,
Maniskan hatiku dengan iman,
Cukupkan aku dengan bekalan sabar,
Meredah lautan hidup penuh dugaan ini.

Ya ALLAH,
Bantuku atasi amarah ini,
Dengan iman dan taqwa,
Kerana kata Luqmanul Hakim,
Taqwa adalah perahu yang utuh,
Di tengah lautan hidup ini.

Ya ALLAH,
Teguhkan hatiku,
Untuk terus melangkah dalam hidup ini,
Yang kurasakan saban hari memeritkan,
Jadikan ia kembali salju,
Kerana sabda Rasulullah s.a.w.,
Dunia ladang akhirat.

Ya ALLAH,
Aku ingin bahagia seperti mereka,
Meredah lautan dalam kedamaian dan kenyamanan.
Andai aku belum layak
ya ALLAH,
Maka layakkanlah aku,

Dengan bekalan iman dan taqwa itu,
Yang kuyakini hanya itu,
Yang dapat menyelamatkan daku,
Dari berputus asa dengan rahmatMU...
Aku ingin bahagia,
Dalam dakapan kasihMU ya ALLAH...

-Artikel Iluvislam.com
ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Saturday, June 11, 2011

gagal sekali tidak bermakna gagal selamnya

andai kau melangkah ke medan perjuangan, 
mungkin tidak selalu kejayaan berpihak padamu
mungkin terselit sebuah kegagalan
ingatlah setiap kali engkau gagal,
peganglah kata-kata ini..
kegagalan sebenarnya adalah resepi asas untuk berjaya 

memang kegagalan itu perit
manusia mana yang tidak pernah merasa pahitnya kegagalan
namun sepahit dan pertinya kegagalan yang kau hadapi
akan bertukar menjadi manis andai sahaja kau buangkan
rasa putus asa di hatimu..

ingatlah saudaraku,
sekali kau melangkah ke medan perjuangan ,
teruskanlah berjuang dan akhirinya dengan kejayaan
jangan pernah kau akhirinya dengan kekecewaan
serta tangisan pilu..

hiasilah perjuanganmu dengan tawakal 
dan sentiasa berdoa kepadanya 
carilah redha allah dalam perjuangan mu itu 
jangan sekali kau lupa akan yang maha esa....

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

islamic picture

selamilah ayat-ayat di setiap gmbr2 trsbt... 






ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

KEKOSONGAN JAWATAN!!


gambar hiasan











A. Ahli Syurga Dari Awal.
B. Ahli Neraka Dari Awal.
C. Ahli Neraka Sementara Kemudian Akan
Dilantik Jadi Ahli Syurga.

EMPAT GANJARAN LUMAYAN
(khas untuk jawatan A):

1. Nikmat kubur.
2. Perlindungan di Padang Mahsyar.
3. Keselamatan Meniti Titian Sirat.
4. Syurga yang kekal abadi.

TARIKH TEMUDUGA:
 Bila-bila masa secara adhoc bermula
dari saat membaca iklan ini

LOKASI TEMUDUGA:
Di dalam kubur (alam barzakh).

KELAYAKAN:
Anda tidak perlu bawa siji-sijil. Anda tidak perlu bawa pingat. Anda tidak perlu bawa wang atau harta (yg banyak).
 Anda tidak perlu berparas rupa yg cantik, hensem atau berbadan tegap atau seksi. Sila bawa dokumen asal Iman dan Amal.

PANEL/PENEMUDUGA:
Mungkar dan Nakir.
 ENAM SOALAN BOCOR:
 1. Siapa Tuhan anda?
2. Apa Agama anda?
3. Siapa Nabi anda?
4. Apa Kitab anda?
5. Di mana Kiblat anda?
6. Siapa Saudara anda?

CARA MEMOHON:
 Anda perlu menunggu penjemput yang berkaliber untuk menjemput anda. Ia akan menjemput anda pada bila-bila masa saja (mungkin sekejap lagi). Ia akan berlembut kepada orang-orang tertentu dan akan bengis kepada orang- orang tertentu. Ia diberi nama Izrail.  

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Friday, June 10, 2011

ainul mardhiah-UNIC

 untuk kali ni izza copy and paste jer..best lagu nhy...klu boleh dngr lh yer..tp maaflh kna cri sndri lh yea..don't angry k... 


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Thursday, June 9, 2011

bosan

assalamualaikum .........
kali izza x buat puisi..sebab x ada idea..skarang nhy musim cuti sekolah..spnjng cti x prgi mna2..ddk kt rmh.jer..kekadang klau bosan izza isi masa lpang dgn bka intrnt..bka fb..hehehe tapi..izza slalunya bosan lh bka FB jer..so izza buka lah internt cri ilmu..dpt lh jugk ilmu yg  brmnfaat spnjng cuti kn..daripada masa terbuang begitu sahaja..kn orng slalu kta"masa itu emas..masa yang berlalu tidak akan kembali""
 
jangan sia-siakn masa yg ada 


 kalau dah bosan bka intrnt izza ambil air wudhu lh pula...

              
untuk baca al-quran..tenang lah juga diri yang tengah bosan sangat ni..dalam masa yang sama dapat gak pahala kan.. 
hiasilah dirimu dengan ayat-ayat suci al-quran 

kalau x bca al-quran izza melukis..tapi mood mahu melukis nhy dtg skali-skala jer...kalau x mood mahu melukis hermm mmg x jd lh lukisan thu.. 
sekadar hiasan
 tapi kerja tetap yang izza buat sepanjang cuti ni..jd babysitter jaga adik lelaki yang nakal betul..subhanallah... 
kekadang marahlah juga... 
ini lah gmbarnya..
cute tak?

ermm ok lah izza rasa sampai di sini sahaja buat kali ini..kalau izza ada idea nanti izza wat puisi lagi ya..ilalliqha wa massalamah..
:)

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Monday, June 6, 2011

rindu..








wahai kekasihku..
 aku rindu akan dirimu
bilakah kita kan bertemu..

wahai kekasihku..
adakah kita bakal bertemu..
adakah kerinduan ini bakal terubat

wahai kekasihku
sesungguhnya engkau insan mulia
muhammad bin abdullah
tidak dapat ku tandingi kemulianmu

mampukah ku menemuimu
sedangkan ramai di sana
menunggu dirimu
berkali bahkan tidak terkata gandaannya
baik atau sempurna dariku

akankah kita bertemu di sana nanti..
subhanallah..
insyallah..insyallah
ya nabi allah

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Friday, May 20, 2011

jangan dikenang kisah lalu




hari ini kita buka lembar baru
kehidupan baru
perkara yang berlaku kemarin,kemarin dan kemarin
yang tidak baik kita lupakan
yang mendukakan kita tutup tirainya

hari ini kita mulakan semuanya seperti hari baru
hari ini kita mulakan dengan azam baik
lalui hari ini dengan bertunjangkan allah yang maha esa

percayalah jangan dikenang kisah lalu
semua itu pasti mendukakan dan meresahkan
jika tidak pasti hidup penuh tanda tanya
dengan permulaan yang kita cetuskan hari ini
tetapi tidak mempunyai penamat

percayalah saudaraku,mulakan hari ini dengan azam dan semangat baru 
kisah duka yang berlaku jangan dikenang,kelak akan mendatangkan duka buat kita 
hidup ini pasti penuh kegelisahan, belajarlah memaafkan dengan ikhlas....

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Friday, May 6, 2011

tidakkan berulang lagi

tidak akan berulang lagi
kemarin merupakan hari paling bersejarah
aku telah melakukan kesalahan
lalu keputusan dibuat
aku bertemu dengan orang tersebut lalu meminta maaf

dia kelihatan tenang
tetapi masihku ragui maaf yang di terima
dia memaafkan lalu berkunjung pergi

aku takut jika dia tidak memaafkan
aku takut menggung dosa
dari kemarin hatiku sentiasa gundah
resah gelisah tidak menentu

ya allah seandainya dia telah memaafkanku
kau tenangkanlah hatiku
seandainya sebaliknya
bantulah hamba,kau bukakanlah pintu hatinya
untuk memaafkan hamba..

ya allah aku pasrah pada ujian mu ini.......

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

Sunday, May 1, 2011

senyuman manismu

manis sungguh senyumanmu
ia bisa mencairkan ramai insan
senyuman yang kau berikan
senyuman termanis pernahku lihat

setiap perkerjaan yang kau lakukan 
kau susulinya dengan senyuman
budi pekertimu menjadi pujian
insan-insan yang dekat denganmu
pasti sentiasa gembira

berpandukan benteng iman yang kukuh
senyuman yang kau berikan sentiasa indah
disusuli dengan budi pekerti mu cantik

dalam banyak masalah yang kau hadapi 
kau tetap dengan senyuman manismu 
senyuman termanis senyuman terikhlasmu 
senyuman manismu sentiasa menjadi idaman
ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

perpisahan..kita



Wahai teman,
Setiap kali aku bertemu denganmu
Aku terfikir suatu hari nanti semua ini pasti punya kesudahan
Disebalik kenakalan ku aku jua punya kesedihan

Wahai teman,
Semakin hari semakin resah gelisahku rasa
Kerana disebalik semua kegembiraan kita ,
pasti punya pengakhiran  

hari demi hari berlalu
bulan demi bulan
hari itu semakin berkunjung tiba

namun kukuatkan diriku
aku isi kegelisahan ini dengan kesabaran
aku isi kegundahan hati ini dengan mengatakan
“disebalik semua ini pasti punya hikmah”

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif