Saturday, September 1, 2012

ilmuwan islam dan ilmuwan barat

mereka membawa mercu budaya dan tamadun Islam ke seluruh dunia sehingga ia menjadi ikutan arus kemodenan negara Barat. Hari ini kita banyak didedahkan dengan penemuan saintis Barat dan hanya sedikit tentang keagungan ilmuwan Islam. Malah, ramai yang tidak mengetahui bahawa ilmuwan ini telah mendahului saintis Barat dalam penemuan beberapa teori. Sudahnya, banyak ciptaan ilmuwan kita digunapakai dan Barat dengan mudah mengaku bahawa penciptaan itu milik mutlak mereka!.. bangun lah dan sedarlah akan kebenarannya..

inilah antara tokoh-tokoh islam..


ibnu al-haitam = alhazen (panggilan di barat)
+ menemui kewujudan tarikan graviti sebelum Issaac Newton mengetahuinya.
+   menemui prinsip isi padu udara sebelum seorang saintis yang bernama Trricella mengetahui perkara itu 500 tahun kemudian.
+   Penyelidikannya mengenai cahaya telah memberikan ilham kepada ahli sains barat seperti Boger, Bacon, dan Kepler mencipta mikroskop serta teleskop

ibnu yunus =
+ menemui bandul lebih awal berbanding Galileo Galilie (1564-1642M) iaitu kira-kira 600 tahun
+  Zij yang terdiri daripada empat jilid kemudiannyua tersebar ke pelbagai penjuru dunia yang mutunya lebih tinggi dibanding karya Claudious Ptolemaios dan telah diterbitkan dan diterjemah dalam pelbagai bahasa.

thabit bin qurrrah =
+ pada abad ke-17, Rene Descartes menghasilkan penemuan bahwa algebra dapat digunakan untuk menyelesaikan masalah geometrikal. NAMUN, thabit telah menyelesaikannya terlebih dahulu pada awal abad ke-9.

ibnu firnas =
+  seribu tahun sebelum Wright bersaudara menerbangkan kapal terbang mereka, Ibn Firnas telah terbang terleih dahulu di udara.

ibnu syatir =
+  wujud salah faham apabila penemuan Ibnu Al-Syatir tidak banyak diperkatakan menyebabkan ramai mengatakan teori bumi mengelilingi matahari ditemukan ahli ilmu falak Poland, Copernicus.
+  Orientalis Inggeris, David King, yang membuat kajian mengenai hasil penemuan ilmuwan Islam menyatakan kebanyakan teori yang dikaitkan dengan Copernicus sebenarnya diambil daripada ilmuwan Islam bernama Ibnu Al-Syatir.
+  Malah, kajian terhadap manuskrip Arab di Poland pada 1973 menunjukkan Copernicus mengambil hasil penemuan dalam buku itu dan menyandarkan pendapat berkenaan kepada dirinya.

hanya ini sahaja yang mampu dikongsi :) mungkin banyak lagi diluar sana yang tidak diketahui..
jadi macam mana? READY TO be the next muslim scientist... ??

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

No comments:

Post a Comment