Thursday, November 15, 2012

for gaza

  


assalamualaikum wahai saudara seagamaku..
apa khabar iman anda hari ini?
apa khabar hijrah yang anda lakukan?
insyaAllah semoga kekal istiqomah dalam membuat perubahan ya.. 

hari ini masuk tanggal 1 muharram. maknanya hari ini adalah tahun yang baru. semoga melangkah bersama kita juga adalah azam yang baru..melangkah bersama kita diri yang baru..
sedih! sedih! sedih! yang tidak terhingga.. saat kita di sini hidup senang penuh kenikmatan..saudara seagama kita di Gaza bejuang untuk agama.
di sini kita dipenuhi dengan hiburan yang banyak.sedang mereka di sana dipenuhi hujan peluru. 
setiap masa mereka dipenuhi syahid. 
YA ALLAH! di saat ini mampu aku menilai sejauh mana cintaku pada agamaku.sejauh mana cintaku pada saudaraku dan sejauh mana tahap iman ku.. sungguh tipis.Disaat saudaraku memerlukan bantuan kami .. kami hanya mampu melihat dan menghulur simpati tanpa dapat melakukan apa-apa.
di mana ISLAM pada masa ini? di mana penduduk dunia? INI BUKAN TANGUNGGJAWAB ISLAM SAHAJA!! ini adalah tangunggajawab kemanusiaan..
jika  tidak mampu bejuang bantulah mereka melalui DOA wahai saudaraku.diriku juga masih lemah.masih diambang penghijrahan. terlalu sedikit yang mampu dilakukan untuk agamaku. bangkitlah wahai saudaraku. Jangan patahkan semangat jihadmu.Ingatlah jika kini dengan takdir Allah kita ditukarkan tempat dengan mereka. Apa yang ingin kita lakukan? 

kita tidak mampu sekuat mereka.mungkin ketika di sana hanya mati yang kita ingatkan.hanya takut menguasai diri. 
Kerana di sini kita sudah dimanjakan dengan kesenangan.Cinta pada akhirat dan Allah? sungguh hanya allah yang tahu. disaat ini mereka hanya mampu mengaharap DOA daripada saudara mereka di seluruh dunia.marilah bersama-sama kita berdoa untuk mereka. Jangan nanti di Akhirat sana di tanya apa yang kita lakukan ketika saudara kita diserang? disaat itu nanti bibir tidak lagi mampu berbohong. jangan!jangan!jangan!.sedangkan burung kecil mampu memberikan sumbangan apatah lagi kita manusia makhluk istimewa. LAILLAHAILALLAH 
tolong saudaraku jangan lemahkan imanmu.ingatlah kita hidup bukan untuk bersuka-suka.kita hidup membawa misi menjadi khalifah Allah.topup kan iman mu selalu.. 
Rindu mereka pada wangian syurga tertinggi…
pada syahid tanpa henti
pada perjumpaan teragung
dengan Ilahi tercinta… 


maafkan diri ini andai ada tersalah ucapan.tegurlah saya ya jika ada kekurangan.

ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

No comments:

Post a Comment