Sunday, February 2, 2014

from SMK to SMKA


keputusan PMR 2013 telah diumumkan dan alhamdulilah walaupun tidak mencapai target tapi saya yakin itulah yang terbaik Allah titipkan buat saya.Saya memohon untuk masuk ke SMKA Keningau.Allah gerakkan hati saya untuk memohon sekolah tu.sementara waktu saya bersekolah di sekolah lama saya. 22/1/2014 saya terima surat tawaran dan pada 24/1/2014 saya telah pun sah menjadi murid SMKA Keningau.

Menuntut 'ILMU adalah TAQWA
Menyampaikan 'ILMU adalah 'Ibadah
Mengulang 'Imu adalah ZIKIR
Mencari 'ILMU adalah JIHAD.
 2 orang sahabat saya juga berpindah bersama-sama saya.Disana Allah uji saya apabila sahabat2 baik saya tidak ikut berpindah jadilah saya berkeseorangan di kelas 4 mujtahid(sains). saya hampir rebah pada mulanya dan bercadang untuk pindah ke sekolah lama tapi saya kuatkan hati bahawa ini takdir saya! Allah merancang "sesuatu" untuk saya. lagipun inilah yang saya peroleh daripada istikharah inilah yang Allah tunjukkan. saya ingin selalu mendapat tarbiyah dan di sana rohani saya makan makanan bersih setiap hari. pengorbanan bangun seawal 3.30 pagi itu bukanlah satu masalah. kerana Allah yang kuatkan saya.sekarang baru masuk 2/2/2014 masih baru sangat saya di sekolah itu. saya kuat kerana Allah yang tolong. 
arhh sayaa tak sangguupp tapi,  Allah tidak membebani seseorang itu melainkan sesuai dengan kesanggupannya.” -Surah Al-Baqarah ayat 286 
suatu hari nanti Allah pasti tunjukkan kenapa saya ditempatkan di sekolah itu. pergi ke sekolah itu merupakan suatu pengorbanan kerana sekolah tersebut jauuhhh daripada daerah kelahiran saya.semua murid SMKA Keningau di WAJIBkan tinggal asrama.. tapi sekolah tu cantik,luas, setiap hari dapat lihat keindahan alam ciptaan Allah.
kuatkan hati awak jika awak berada dalam situasi saya. kuatkan hati jangan pindah sekolah, jika rasa tidak sanggup sudah, buat solat sunat mengadu pada Allah ... pasti akan ditunjukkan jalan yang terbaik buat kita.  
SMKA: sekolah menengah kebangsaan Agama Sentiasa Mencari Keredhaan Allah :) 


ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

2 comments:

  1. Semuanya telah ditakdirkan.Alhamdulillah,Allah pilih izza untuk mengetahui ilmuNya ;)

    ReplyDelete
  2. Allah muliakan hamba Nya dengan ilmu...lagi2 di sekolah agama. Kutip semua ilmu yng diperoleh untuk kehidupan. bittaufiq wannajah ye :-)

    ReplyDelete