Thursday, May 26, 2016

perancangan allah adalah terbaik

semestinya rancangan allah itulah yang terindah. huhu

teringat balik saat mau masuk tingkatan 1. masa tu ustazah bagi borang untuk masuk sekolah agama (SMKA). tapi saya memang tidak mau bahkan borang tu sampai sekarang belum terisi. yakin sangat mau masuk sekolah SBP. last2 bila keluar keputusan upsr, dapat masuk sekolah harian biasa tapi kelas KAA.
lepastu masa tingkatan 1 pula saya anti sangat asrama. memang tidak mau masuk asrama.
namun perancangan allah itu indahkan.
 masa tingkatan 3 sebab nak fokus PMR saya masuk asrama dengan rela hati ok. ^_^ see.. lepastu kalau masa sekolah rendah taknak masuk SMKA lastly masa menengah atas( form4-5) saya berpindah daripada pelajar SMK ke SMKA sebab saya mau sambung bahasa arab. (my favourite subject) akhirnya kini saya sudahpun bergelar alumni SMKA Keningau,sabah.

kini saya sudahpun berusia 18 (erk buln 8 nanti lah), dari umur 11 tahun saya dah bercita-cita sambung belajar dekat universiti al-azhar. tapi sekali lagi allah tak izin.saya ada mohon juga melalui educonsult dan alhamdulillah saya dapat tawaran ke sana. kerana kekangan kewangan dan parents tidak bagi so saya redha tidak pergi.
upu pula saya mohon uia.. kalau nak consider keputusan spm agak baik juga, tapi lasty bila keluar keputusan, again, saya tidak dapat. padahal uia juga salah satu university yang saya sangat admire.huhu tapi kita ini manusia hanya mampu merancang.
 kini saya dah tetapkan nak masuk ipts.saya pasti ada hal terindah yang allah dah sediakan untuk saya di sana.
Laa yukallifullahu nafsan illa wus’aha”,
"Allah tidak akan menguji mu, melainkan sesuai batas kemampuanmu" (al-baqarah:286)
sungguh, kita ini merancang hanya dengan CITA, sebaliknya DIA merancang dengan CINTA. 
satu sifat yang mana sangat sikit orang mengamalkannya adalah syukur. ketika kita ditimpa musibah sulit untuk kita bersyukur apatah lagi bila kita dalam kesenangan. 
ya allah, masukkanlah kami dalam golongan yang sedikit, iaitu orang-orang yang bersyukur. 
ya allah..ya rahman...ya ghaffar...ya latif

No comments:

Post a Comment